You are here

Δαφνώνας 2000

Το Περιοδικό μας συμμετείχε στην όργάνωση της Έκθεσης Παλαιών Αντικειμένων και την οργάνωση της ομιλίας της Δρ Μαρίας -Ελευθερίας Γ. Γιατράκου, "Ο Αρμονικός Άνθρωπος".

...Το επόμενο βήμα προς την επιτυχία έγινε με τις εκδηλώσεις «Δαφνώνας 2000» Από τις 24 Ιουλίου και μέχρι τις 6 Αυγούστου ο Δαφνώνας έζησε σε έναν άλλο ρυθμό. Από ένα χρόνο  και περισσότερο η δωδεκαμελής Οργανωτική Επιτροπή που είχε ορισθεί από τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Δαφνώνα, Αδελφότητα Δαφνουσίων Αττικής και Σύλλογο Δαφνουσίων Αμερικής, σε συνεργασία με όλους τους χωριανούς  ιδιαίτερα τους νέους, δουλέψαμε σκληρά αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Την πρώτη μέρα η έναρξη, οι ομιλίες, οι χαιρετισμοί και στη συνέχεια συναυλία, από  την ορχήστρα του Δήμου Χίου με διεύθυνση Στέργιου Νεαμονιτάκη. Η συναυλία κατέληξε σε χορό μέχρι τις πρωινές ώρες.

Ακολούθησαν οι κατανυκτικές ακολουθίες (εσπερινός και θεία λειτουργία) του Αγίου Παντελεήμονα 26 και 27 Ιουλίου αντίστοιχα και τα βράδια στις 27 και 28 το διήμερο πανηγύρι του χωριού που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από χίλια άτομα. Στη συνέχεια εκδρομή (30 του μήνα) σε Χιώτικες παραλίες και στις 31 παιδική βραδιά με αθλοπαιδιές, παιδικό θέατρο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, παιδικό σκετς και κατόπιν τα χορευτικά των Συλλόγων μας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς που εντυπωσίασαν. Την Τετάρτη 2 Αυγούστου θέατρο με ερασιτέχνες Δαφνούσους ηθοποιούς στο έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης», που άφησε στους παρευρισκομένους τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων την Παρασκευή 4 Αυγούστου. Από νωρίς, στο υπόγειο του σχολείου λειτουργούσε έκθεση παλαιών αντικειμένων του χωριού, ειδών λαϊκής τέχνης και παραδοσιακής φωτογραφίας που εντυπωσίαζε κάθε επισκέπτη.

Στις 8:30 μ. μ. η Δρ Φιλολογίας Μαρία-Ελευθερία Γιατράκου μίλησε σε ένα ακροατήριο 750 και πλέον ατόμων, με θέμα, «Ο Αρμονικός Άνθρωπος» και ενθουσίασε τους πάντες. Το περιοδικό μας δημοσίευσε την ομιλία σε οκτασέλιδο φυλλάδιο και το μοίρασε σε 400 περίπου αντίτυπα. Εκτός από τα ευνοϊκά σχόλια, ο ακαδημαϊκός, ζωγράφος διεθνούς ακτινοβολίας κύριος Πέτρος Πικάνης, ιδιοκτήτης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Exparter.gr» φιλοξενεί την ομιλία (και όχι μόνο) στην παραπάνω διεύθυνση, στον "Δήμο Καμποχώρων".

Μετά την ομιλία, προσφέρθηκαν σ` όλους τους παρευρισκομένους μεζεδάκια και ποτά.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στην εκκλησία του Σωτήρα, ψηλά στο βουνό πάνω απ` το χωριό μας. Στις 5 Αυγούστου μετά τον μεγάλο εσπερινό, οι φωτοβολίδες που για πολλή ώρα έσκιζαν τον Αυγουστιάτικο ουρανό, εντυπωσίασαν όχι μόνο τους παρευρισκομένους μα και τους κατοίκους των γύρω χωριών που παρακολουθούσαν από μακρυά.

Την επομένη μετά την θεία λειτουργία, στήθηκε «γλέντι τρικούβερτο», όπως λέμε στο χωριό και όλοι οι Δαφνούσοι και οι φίλοι του Δαφνώνα (μεταξύ των οποίων και πολλοί επίσημοι), χάρηκαν την τελευταία εκδήλωση του «Δαφνώνα 2000», μέχρι αργά.

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας...