You are here

Νεολαία Δαφνουσίων Αμερικής

 Νεολαία  Συλλόγου Δαφνουσίων Αμερικής

6730 5th Avenue Brooklyn N. Y. 11220    Τηλ. (718) 745-3984

Στις αρχές του 1985 γεννήθηκε από το Σύλλογο των μεγάλων η ιδέα να ξεκινήσει ένα δικό της σύλλογο η Νεολαία. Έτσι στις 29 Μαρτίου του ίδιου χρόνου ξεκίνησε ο Σύλλογος, με 13 - 14 άτομα, ηλικίας 12 - 25 χρονών. Με την ολόθερμη βοήθεια του κ. Βαγγέλη Ρουφάκη και των μετρημένων ατόμων που παρευρέθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση το όνειρο μας έγινε πραγματικότητα.
Σκοπός του Συλλόγου Νεολαίας Δαφνουσίων Αμερικής είναι να διατηρήσουμε τη δαφνούσικη κληρονομιά, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τους δεσμούς με το χωριό ζωντανά στην μακρινή χώρα της Αμερικής. Στα 15 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου μάθαμε να δουλεύουμε ως ομάδα για το συνολικό καλό.

Για την επιτυχία αυτού του έργου, δραστηριοποιηθήκαμε από τα πρώτα μας βήματα. Βοηθήσαμε  στο χωριό μας, αλλά και γύρω μας. Προσφέραμε οικονομική βοήθεια σε διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς στη Χίο, στο Δαφνώνα, στην Αμερική, όπως δωρεά στο ορφανοτροφείο του Αγ. Βασιλείου στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης.
Το 1989-91 δωρίσαμε 7.000 δολάρια σε τρία ορφανά παιδιά για να φοιτήσουν σε ελληνικό σχολείο. Από αυτά τα χρήματα,4.000 δολάρια συγκεντρώθηκαν από μία συνεστίαση στην αίθουσα της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μπρούκλυν τον Ιανουάριο του 1991. Το 1992-93 προσφέραμε οικονομική βοήθεια σε μικρό παιδί από χώρα του τρίτου κόσμου. Επίσης, το 1993 επισκεφθήκαμε διάφορα νοσοκομεία για να ψάλλουμε τα κάλαντα και να προσφέρουμε οικονομική βοήθεια στα άρρωστα παιδιά. Το 1997 δώσαμε παιχνίδια και 500 δολάρια σε καρκινοπαθή παιδιά, που τα περισσότερα ήταν ελληνόπουλα, στο "Ronald Mc Donald House". Το 1998, δωρίσαμε χρήματα στο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου "Sloan Kettering", μέσω του τηλεμαραθώνιου που είχε οργανώσει το κανάλι ΑΝΤ-1.

Αλλά και για το χωριό μας το Δαφνώνα η βοήθεια που προσφέραμε ήταν ανάλογη. Το 1991, προσφέραμε 1.000 δολάρια για το κτίσιμο της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το 1993, τα έσοδα από το πασχαλινό γλέντι διατέθηκαν για το ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Το 1996 τυπώθηκαν μπλουζάκια με φωτογραφίες της Χίου και του Δαφνώνα, τα οποία πουλήθηκαν στην Αμερική και στην Χίο. Ο Σύλλογος έδωσε δωρεάν τα μπλουζάκια στα άτομα που δούλεψαν στα πανηγύρια του χωριού. Το 1997, ενισχύσαμε με το ποσό των 5.000 δολαρίων την αγορά ιατρικών μηχανημάτων για το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου.
Και στον πολιτιστικό τομέα δεν έλειψαν οι δραστηριότητες μας. Η πρώτη σημαντική εκδήλωση του Συλλόγου, το 1985, ήταν μια χορευτική βραδιά με τη συμμετοχή 80 ατόμων, για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Χίου. 

Διατηρούμε την ελληνική παράδοση και τα έθιμα. Κάθε χρόνο, παραμονή Χριστουγέννων λέμε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στα Δαφνούσικα σπίτια της Νέας Υόρκης. Γιορτάζουμε την Αποκριά, το Πάσχα και άλλες ελληνορθόδοξες γιορτές. Τέλος, παρελαύνουμε γεμάτη περηφάνια την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.
Για τη νέα χιλιετία σχεδιάσαμε ημερολόγια και τα μοιράσαμε δωρεάν σε κάθε Δαφνούσικο σπίτι. Για να κρατήσουμε ενωμένα τα μέλη του, Συλλόγου πραγματοποιούμε ψυχαγωγικές εκδρομές. Ετησίως, οργανώνουμει εκδρομές σε διάφορα χιονοδρομικά κέντρα και Λούνα Παρκ. Συνδυάζοντας ψυχαγωγία και συγκέντρωση χρημάτων οργανώσαμε "Bowl-a-thon".

Με πολύ κόπο και δουλειά έχουμε κάνει το Σύλλογό μας πολύ ξακουσμένο και δυνατό, θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους Συλλόγους Νεολαίας στη Νέα Υόρκη. Ο Σύλλογος Νεολαίας Δαφνουσίων Αμερικής είναι η μαγιά για τον Μεγάλο Σύλλογο, καθώς προετοιμάζει τα μέλη του για την εισαγωγή τους σ' αυτόν.
Έχουμε κρατήσει το Σύλλογο σταθερό όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσουμε με ζήλο και προοπτική για ένα λαμπρό μέλλον. Ο Σύλλογος μας δίνει χέρι Βοήθειας, ζεστή καρδιά και ένα πλατύ χαμόγελο σε όλους.

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας...