You are here

Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος

Πριν από χρόνια στις (12-8-1983) μια ομάδα νέων ανθρώπων του χωριού αποφάσισαν ότι είχε έρθει ο καιρός να δημιουργηθεί ένας Πολιτιστικός Σύλλογος. Σκοπός του θα ήταν η διατήρηση και συνέχιση των παραδόσεων και των ηθών και εθίμων του Δαφνώνα. Επίσης σημαντικότατος λόγος της ίδρυσής του ήταν η παραγωγή πολιτιστικού έργου, η επιμόρφωση των νέων μας και η δημιουργία κοινωφελών έργων. Έτσι δημιουργήθηκε ο "Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Η ΔΑΦΝΗ", με πρώτο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο τους παρακάτω:

Πρόεδρος:  Πολύδωρος Λαμπρινούδης
Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Ν. Κωστοπούλης
Γραμματέας: Αντώνιος Μενής
Ταμίας: Παράσχος Πολιτάκης
Μέλη: οι Αντώνιος Χαβιάρας, Αντώνιος Μαμούνας και Στέλλα Παπαμιχαλάκη

Μέσα σ' αυτά τα χρόνια πολλά και σημαντικά έργα έγιναν στο χωριό μας, πάντα χάρη στην προσωπική δουλειά και το μεράκι των συγχωριανών μας, μικρών και μεγάλων. Παρακάτω θα γίνει μια αναφορά των σπουδαιότερων απ' αυτά.

Αρχίζουμε με το αναψυκτήριο, τη στέγη του Συλλόγου. Το κτίριο παραχωρήθηκε από το Δήμο Καμποχώρων. Η επισκευή και ο εξοπλισμός του επιτεύχθηκαν χάρη στη σκληρή εργασία και στην οικονομική ενίσχυση των συγχωριανών μας. Αργότερα έγινε το "Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων" που στεγάζει και τον Σύλλογο.

Μεγάλη βάση δόθηκε και στον εξωραϊσμό του χωριού. Έτσι επισκευάστηκε η βρύση στην είσοδο του, τοποθετήθηκε φωτισμός στα κεντρικά σημεία του Δαφνώνα και κάδοι απορριμμάτων για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Ακόμη τα παγκάκια που τοποθετήθηκαν έδωσαν άλλο χρώμα στον κεντρικό δρόμο του Δαφνώνα. Στην προσπάθεια να αποκτήσει το χωριό μας περισσότερο πράσινο, έγιναν πολλές δενδροφυτεύσεις σε διάφορες περιοχές . 
Ας έρθουμε όμως σε έναν άλλο τομέα, όπου έγιναν σημαντικότατα και πρωτοποριακά βήματα.   Η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και η πρόσληψη δασκάλου για την εκπαίδευση των νέων μας, καθώς και η πρόσληψη καθηγητή Αγγλικών, για να διδαχθούν την ξένη αυτή γλώσσα τα παιδιά μας, ήταν τα πρώτα. Ακολούθησε η δημιουργία χορευτικού, υπό την εποπτεία έμπειρου χοροδιδασκάλου για την εκμάθηση των παραδοσιακών μας χορών. Αλλά και για τη διατήρηση των παραδόσεων μας έγιναν πολλά. 
Το κύριο βέβαια γεγονός είναι το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, που συγκεντρώνει όλους τους Δαφνούσους, όπου κι αν βρίσκονται, αλλά και πολλούς ξένους επισκέπτες, πανηγύρι που βασίζεται στη δουλειά που προσφέρουν αφιλοκερδώς πολλοί χωριανοί. Για τη βελτίωσή του τελειοποιήθηκε και εξοπλίστηκε το υπόγειο και η κουζίνα του Σχολείου. 
Η αναβίωση του Δαφνούσικου Γάμου που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια την Καθαρή Δευτέρα, η εορτή των Θεοφανείωνμε το κόψιμο της πίττας, τη βράβευση των συγχωριανών μας που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την απαγγελία ποιημάτων, με την παρουσίαση θεατρικού από τα μικρά παιδιά κι ακόμη το έθιμο του Φανού το Μ. Σάββατο είναι οι σημαντικότερες απ' αυτές.
Αλλά και άλλες ποικίλες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας.
Πολλές εκδρομές εντός και εκτός Χίου έχουν γίνει προσφέροντας τη δυνατότητα να γνωρίσουμε άλλα μέρη. Η ετήσια έκδοση ημερολογίου σχετικού με την παράδοση του χωριού και πλούσιο εικονογραφικό υλικό έχει γίνει πλέον θεσμός. Τελευταία, κάνουμε αντζέντες.

Αλλά και οι σχέσεις μας με τους άλλους Συλλόγους και φορείς του χωριού, είναι αρμονικότατες. Στα πλαίσια αυτά έχουν γίνει δωρεές στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και κάθε χρόνο με έξοδα του Συλλόγου προσφέρεται την Κυριακή του Θωμά γεύμα αγάπης στους χωριανούς. Βέβαια η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη και η εκκλησία (πρεσβύτερος - εκκλησιαστική επιτροπή) είναι πάντα κοντά μας, όταν τους χρειαστούμε. Σημαντική είναι και η οικονομική μας στήριξη τόσο στην ομάδα μας, το καμάρι του χωριού τη "ΔΑΦΝΗ" αλλά και στο Νηπιαγωγείο του Δήμου, που εδρεύει στο Δημοτικό μας Σχολείο. 
Ακόμη θα θέλαμε να αναφερθούμε στην αρμονική συνεργασία με τους άλλους συλλόγους Δαφνουσίων (Αττικής - Αμερικής) και την Π.Ο.ΔΑΦΝΗ, που χωρίς αυτήν θα ήταν αδύνατη η εκτέλεση τόσων έργων και εκδηλώσεων. Σε συνεργασία με το Περιοδικό "Δάφνη" έχουμε κάνει εκδηλώσεις που άφησαν εποχή. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε έτσι. 

Σαν επίλογο θεωρούμε υποχρέωση μας να απευθύνουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας σε όλους τους συγχωριανούς μας, επώνυμους και ανώνυμους, για τη μέχρι τώρα προσφορά τους και υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για ένα Σύλλογο ακόμη πιο δημιουργικό κι ένα ΔΑΦΝΩΝΑ ακόμα καλύτερο. 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας...